Specijalni proizvodi

Specijalni proizvodi

Osim standardnih proizvoda i usluga Colas Hrvatska, sukladno svojoj politici diverszifikacije proizvodnog portfelja, danas već nudi na tržištu Hrvatske i Slovenije proizvode koji ih zamjenjuju, ekološki su prihvatljiviji za pojedine primjene te ekonomski isplativiji za naše kupce.

Mozaik Specijalni proizvodi 3

Spec pr Coladres 01

Površinske obrade (Coladres) su tankoslojne asfaltne prevlake izvedene prskanjem podloge bitumenskim vezivom, posipavanjem bitumenom obavijenog ili neobavijenog krupnog agregata i valjanjem, usklađeno sa standardom HRN EN 12271.

Razlikujemo jednostruke površinske obrade, jednostruke površinske obrade s dvostrukim posipom, dvostruke površinske obrade, obrnute dvostruke površinske obrade, te površinske obrade s prethodnim posipom -''sendvič''.

S obzirom na niže troškove nego kod klasičnog asfaltiranja, Coladres je naročito pogodan za sanaciju makadamskih puteva, odnosno tucaničkih podloga. Apliciranjem jednostruke ili dvostruke površinske obrade stvara se vodonpropustan sloj, čime se podloga (tampon) štiti od daljnjeg ispiranja i nastanka oštećenja, a sprječava se i pojava prašine. Coladres se može koristiti i za sanaciju izlizanog habajućeg sloja asfaltnog kolnika, čime mu se povećava hvatljivost.

Prilozi
Prilozi

Compomac2

Hladni asfalt Compomac® (na nekim tržištima naziva se Colcold®) jednostavan je za uporabu i prilagođen za popunjavanje udarnih rupa na prometnicama.

Žitkost hladnom asfaltu, čak i pri vrlo niskim temperaturama, daje posebno razvijena kationska bitumenska emulzija koja se koristi prilikom njegove proizvodnje. Zahvaljujući svojim svojstvima, nakon obavljenog popunjavanja i zbijanja udarnih rupa promet se može odmah odvijati. Kako bi se zadovoljile specifične potrebe pri ugradnji hladnog asfalta, Compomac® je dostupan u rasutom stanju ili pakiran u vrećama od 25 kilograma.

U ponudi su dvije verzije proizvoda, ovisno o namjeni:

      • za udarne rupe do dubine do 3 cm koristi se Compomac® maksimalne veličina zrna 4 mm
      • za udarne rupe dublje od 3 cm koristi se Compomac® maksimalne veličine zrna 8 mm

Proizvodi su slijedećih oznaka: AC 4 C65BF4 i AC 8 C65BF4

Tehničke specifikacije: HRN EN 13108-1

Prilozi
Prilozi

Spec pr Colclair 01

Asfalt ne mora nužno biti samo crne boje. Colas Hrvatska proizvodi i asfaltne mješavine u boji – Colclair. Prilikom proizvodnje, umjesto standardnog cestograđevnog crnog bitumena koristi se transparentno vezivo Bituclair, kojem se dodaju pigmenti boje prema preferencijama investitora.

Također, s transparentnim Bituclairom možemo proizvoditi asfalt bez pigmenta, pri čemu boja proizvedenog asfalta ovisi prvenstveno o vrsti kamena sa kojim radimo. Bijeli vapnenački kamen daje asfalt boje pijeska, sepije, smeđo žučkaste nijanse, dok korištenje tamnijeg kamenog agregata rezultira sivkastim do sivo-maslinaste i plave boje.

Asfalt u boji uzorci

U odnosu na naknadno bojanje površine kolnika te rješenja zasnivana na betonu, Colclair odlikuje znatno postojanija boja, otpornost na sol i mraz, protuklizna svojstva te veća brzina ugradnje.

Prilozi
Prilozi

Colafrez-CWM dobiva se od reciklažnog asfaltnog agregata, bitumena te aditiva CWM-a (Chemoran Warm Asphalt).

Upotrebom reciklažnog asfaltnog agregata, odnosno Colafreza-CWM, smanjuje se potrošnja kamenog materijala i bitumena.

Zahvaljujući navedenom aditivu, proizvodnja i ugradnja Colafreza-CWM moguća je s 30°-40° C nižom temperaturom, nego kod klasičnih asfaltnih mješavina.

Uz zadržavanje kvalitete kao kod standardnih asfaltnih mješavina, mogućnost proizvodnje i ugradnje na nižim temperaturama rezultira i uštedom energije od oko 20% te smanjenjem emisije CO2 za oko 30%.

Spec pr Colmix 01

Colmix predstavlja specijalnu mješavinu šljunčanih agregata namijenjenu za proizvodnju betonske smjese, specijalno dizajniranu prema zahtjevima naših kupaca.

Sastoji se od standardnih frakcija mineralnih agregata korištenih u proizvodnji betona: 0-4 mm, 4-8 mm, 8-16 mm i 16-32 mm. Navedene frakcije miješaju se u predefiniranim omjerima kako bi se postigla optimalna kvaliteta betona. Osim certificirane recepture koju koristi većina naših kupaca, udio pojedinih frakcija u Colmixu može se modificirati te prilagoditi specifičnim potrebama.

S obzirom na precizno doziranje pojedinačnih frakcija, Colmixom se osigurava konzistentna kvaliteta mineralnih agregata, što u konačnici rezultira i konzistentnom kvalitetom betona.

Sve frakcije mineralnih agregata certificirani su sukladno normama:

  • EN 12620 Agregati za beton
  • EN 13242 Agregati za nevezane i hidraulički vezane materijale za uporabu u građevinarstvu i cestogradnji
Prilozi
Prilozi

Spec pr Wattway 01

Wattway je inovativni koncept baziran na tehnologiji ugradnje fotonaponskih panela u asfaltni kolnik. Paneli su dizajnirani na način da mogu izdržati sve vrste prometnih vozila, uključujući i kamione, a uz to su i otporni na klizanje i dizajnirani da traju. Wattway paneli instaliraju se izravno u postojeći kolnik, bez potrebe za dodatnim građevinskim radovima ili rekonstrukcijom.

Razvijen od strane Colasa i INES (Francuski nacionalni institut za solarnu energiju), ovaj inovativni koncept predstavlja značajan napredak u cestogradnji, dajući standardnoj cesti dodatnu funkciju – proizvodnju čiste, obnovljive energije. S obzirom da su ceste u prosjeku zauzete prometom tek oko 10% vremena, već 20 m² Wattway panela može osigurati dostatnu količinu električne energije za potrebe jednog kućanstva.

Cesta koja može proizvesti električnu energiju je inteligentna cesta i u budućnosti će moći komunicirati podatke prikupljene senzorima, čime će omogućiti pružanje realnih informacija o prometu, dinamički upravljati prometom, te automatski dijagnosticirati stanje cestovne konstrukcije. S obzirom na nezaustavljiv razvoj električnih automobila, u budućnosti možemo očekivati i njihovo punjenje u vožnji uz pomoć indukcijske tehnologije.

Kao proizvod, Wattway je namijenjen javnom sektoru, te tvrtkama koje žele koristiti ovu inovaciju kao dio vlastite energetske tranzicije. U kontekstu gradova, Wattway je energetsko središte transportne infrastrukture te predstavlja idealno rješenje za koncept „pametnog grada“.

Ova vrhunska solarna tehnologija pružati će obnovljive izvore energije što je bliže moguće mjestima gdje je potrošnja električne energije najviša a potražnja stalno raste. U izoliranim, bez-mrežnim područjima, kada je gustoća naseljenosti tako niska da je cijena spajanja na elektroenergetsku mrežu previsoka, Wattway solarne ceste omogućuju stvaranje infrastrukture za proizvodnju kratkog spoja energije na lokalnoj razini i trajno.

 
Želite postati dio Colas tima?

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće