Obilježen Dan rudara u Šljunčari Hrastovljan

Obilježen Dan rudara u Šljunčari Hrastovljan

Danas je u Šljunčari Hrastovljan, jednom od dva rudarska pogona Colas Minerala (dio Colas Hrvatska Grupe) svečano obilježen Dan rudara koji se obilježava na dan Svete Barbare, zaštitnice rudara.

U suradnji s Udrugom „Sretno!“ koja okuplja sadašnje i bivše studente Rudarsko – geološko-naftnog fakulteta (RGNF) obilježili smo Dan rudara spomenuvši pritom rudarska iskustva, „Skok preko kože“, Sv. Barbaru i detalje iz njezina života te saznali više o rudarskim uniformama.

„Skok preko kože“

„Skok preko kože“ ceremonijal je primanja novih kandidata u rudarski stalež, odnosno u današnje vrijeme, tradicionalna proslava RGNF-a koja simbolizira ulazak studenata u rudarski stalež. Naime, kako su rudari oduvijek morali biti spretni i odvažni, prije ulaska u službu to su morali dokazati skočivši preko rudarskog okna. Danas se više ne skače preko okna, već preko kože koja je rudarima sastavni dio radnog odijela u jami. Ova tradicija njeguje se u Hrvatskoj, ali i na fakultetima diljem Europe.

Rudarska obilježja

  • Svečana rudarska uniforma crne je boje, a na sebi ima 28 zlatnih obilježja u spomen na Svetu Barbaru koja je preminula u 28. godini života.
  • Obilježja cehovske pripadnosti su malj i čekić koji se nalaze na rudarskoj zastavi, a potječu još iz 14. stoljeća.
  • Rudarski pozdrav: „Sretno!“ kojeg i danas možemo čuti na ulicama, za rudare ima stvarno značenje i smisao, obzirom na opasnost njihova poziva.

Još jednom svima sretan Dan rudara, uz rudarski pozdrav: Sretno!

 *elementi sadržaja ovog teksta preuzeti su iz promotivnih materijala Udruge Sretno!
Galerija slika
 
Želite postati dio Colas tima?

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće