Solarna cesta Wattway

Što je WATTWAY?

 

Wattway solarna cesta

 

 

Wattway je fotonaponski koncept površine cesta, prvi takve vrste u svijetu. Wattway paneli sastoje se od fotonaponskih ćelija ugrađenih u višeslojne podloge. Te stanice prikupljaju solarnu energiju putem vrlo tankog filma od polikristalnog silicija koji omogućuje proizvodnju električne energije.

 

Na donjoj strani panela nalazi se veza sa bočnim modulom koji sadrži električne sigurnosne komponente. Paneli se mogu koristiti na bilo kojem mjestu u svijetu, te su u mogućnosti izdržati sve vrste prometnih vozila, uključujući i kamione. Ekstra tanki (samo nekoliko milimetara), ali iznimno čvrsti, otporni na klizanje, dizajnirani da traju, Wattway paneli instaliraju se direktno u kolnik, bez dodatnih građevinskih radova. Wattway proces koristi postojeće infrastrukture tako da nema potrebe za rekonstruiranjem i obnavljanjem cesta.

 

REVOLUCIONARNA CESTA

 

Zaštićena s dva patenata, ova vrhunska tehnika je značajno veliki napredak jer stvara cestu s novom funkcijom: proizvodnja čiste, obnovljive energije na lokalnoj razini, uz konvencionalnu upotrebu ceste kao vektor za pokretljivost.

 

Wattway je u mogućnosti pružiti snagu za ulične rasvjete, znakove, tramvaje, stambeno-poslovne prostore itd.  Primjerice, 20 m² Wattway može dostaviti dovoljno struje za napajanje jednog doma (grijanje nije uključeno). S jednim kilometrom dužine dijela Wattway panela, moguće je energijom napajati svjetla u ulicama za grad od 5000 stanovnika (ADEME - Francuska agencija za upravljanje okolišem i energijom).

 

CESTA BUDUĆNOSTI

 

Cesta koja može proizvesti struju je inteligentna cesta i u budućnosti će moći komunicirati zahvaljujući rasprostranjenim razvojem senzora čime će omogućiti pružanje realnih informacija o prometu, dinamički upravljanje prometom, te automatski dijagnosticirati programe ugrađene u cestovnu konstrukciju. Isto tako možemo zamisliti električna vozila koja će se puniti indukcijskom tehnologijom.

 

SPREMNI ZA TRŽIŠTE

 

Wattway je proizvod namijenjen javnosti (lokalnim vlastima) i privatnom tržištu (tvrtkama) koji žele imati ulogu u pokretanju ove inovacije kao dio njihovog puta poticanja energetske tranzicije.

 

DVA KLJUČNA TRŽIŠTA

 

U gradovima, Wattway je srce energije u tranzitnim problemima, te predstavlja rješenja za „Pametne gradove“. Ova vrhunska solarna tehnologija pružati će obnovljive izvore energije što je bliže moguće mjestima gdje je potrošnja električne energije najviša a potražnja stalno raste. U izoliranim, bez-mrežnim područjima, kada je gustoća naseljenosti tako niska da je cijena spajanja na elektroenergetsku mrežu previsoka, Wattway solarne ceste omogućuju stvaranje infrastrukture za proizvodnju kratkog spoja energije na lokalnoj razini i trajno.