Aktivnosti 5. dana - Zaključak

 

Safety week 2017

 

 

Misao vodilja ovogodišnjeg globalnog ‘tjedna sigurnosti’ COLAS Grupe u kome je učestvovalo oko 63.000 zaposlenika, bila je ‘zdravlje i tjelesna sposobnost’.

 

Prvi pokazatelji dobrog zdravlja i tjelesne sposobnosti su nivo snage i pokretljivosti, ravnoteže i koordinacije, te disanja i dobrog sna. Nabrojeni pokazatelji omogućuju nam izvršavanje svakodnevnih zadataka te efikasan odmor i oporavak nakon svih aktivnosti.

 

Oko jedne trećine svih povreda na radu dešava se zbog sapletanja, padova u ravnini ili nepravilnog podizanja tereta, a što je posljedica loše ravnoteže i koordinacije, lošeg nivoa snage i pokretljivosti, odnosno lošeg općeg stanja zdravlja i tjelesne sposobnosti zaposlenika.

Jedna od preventivnih radnji u smanjenu takvih povreda je podizanje svijesti zaposlenika o vlastitom zdravlju i očuvanju istog.

Kroz ‘tjedan sigurnosti’, jednostavnim i brzim testovima, svatko je mogao provjeriti snagu svoga tijela ili znakove slabosti te donijeti ispravnu odluku o svom zdravlju na duže vrijeme.

 

COLAS Hrvatska također se uključila u globalnu akciju COLAS Grupe različitim aktivnostima na svim svojim lokacijama i gradilištima. Zaposlenicima je prezentirana ovogodišnja tema Grupe ‘Health & Fitness’ te im je savjetovano kako provjeriti i unaprijediti vlastito zdravlje. Osim navedene teme, zaposlenicima je prezentirana i tema o ručnom prenošenju tereta sa ciljem prevencije ozljeda kralježnice. U aktivnosti su bile uključene i uvijek aktualne teme o pravilima i mjerama sigurnosti pri radu na prometnici, te o radu na vrućini.

 

Aktivnostima je bilo obuhvaćeno ukupno oko 300 radnika COLAS Hrvatske, COLAS Minerala i radnika podizvođača. Održano je 25 ‘starter’ sastanaka i video prezentacija, te organizirane dvije vježbe gašenja požara i evakuacije u suradnji sa lokalnom vatrogasnom postrojbom. Također je organizirana izložba osobnih zaštitnih sredstava i opreme kakva se koristi u našem radu.

 

Za kraj treba napomenuti da su sve aktivnosti provedene tako da se nisu remetili redovni rad i proizvodnja. Vjerujemo da ćemo uskoro moći vidjeti pozitivne efekte održanih aktivnosti kroz ostvarenje cilja smanjivanja broja ozljeda na radu, na nulu.

 

Varaždin, 30. lipnja 2017.